De tolv almindeligste spørgsmål om laserbehandling

Huden har altid været genstand for intens opmærksomhed. Vi beundrer alle børns dejlige sunde glatte bløde hud. Men allerede i puberteten indtræder de første forandringer, som hos nogle uheldige resulterer i acnear, som kommer til at præge dem resten af livet. Andre er heldigere og kommer gennem teenageårene uden "skrammer", men hos os alle vil alderen ændre vores huds udseende, hvor udtalte forandringerne bliver afhænger af mange faktorer.

1. Hvad giver rynkerne?

Der er en tydelig arvelig tendens, og det betyder, at nogle menneskers hud ældes hurtigere end andres, uanset hvor godt de ellers plejer den. Solen er hård ved huden, og "slider" meget på den.

Det ses på gamle landmænd og fiskere, som ofte får en grov meget rynket hud. Cigaretter giver en grå slidt hud, sandsynligvis fordi blodforsyningen til huden nedsættes, hver gang man ryger.

2. Hvad gør laserbehandling?

Der findes mange forskellige slags lasere, men CO2 laseren er den mest effektive til behandling af rynker. Laseren udsender et meget kort lysglimt, som varmer huden op, og får det øverste hudlag til at fordampe. Man kan lyse på det samme hudområde flere gange, og for hver gang fjernes mere hud.

3. Hvad er forskellen på laser, peeling og slibning?

Laser får det øverste af huden til at fordampe væk, peeling er en syre, som ætser den øverste del af huden væk, og ved slibning kradses de øverste hudlag væk.

Alle metoder påvirker huden så rynkerne mindskes, men der er forskel på, hvor effektiv metoderne virker, og hvor stor risikoen for bivirkninger er.

4. Gør det ondt?

Laserbehandling foretages oftest i "slumre" lokalbedøvelse, men kan også udføres under fuld narkose. Efter operationen kan der de første timer være lidt svien i huden, som behandles med almindelige smertestillende piller (Panodil). De efterfølgende dage vil man hæve op i operationsområdet og føle stivhed i huden. Huden vil være lidt ekstra følsom for berøring de første uger efter behandlingen.

5. Hvordan ser man ud lige efter en laserbehandling?

På klinikken påsmøres en antibiotikasalve på de behandlede områder. Det er meget vigtigt at man vasker ansigtet 4 gange om dagen og smører ny salve på. Der må helst ikke dannes tørre sårskorper, da disse forsinker helingen. For at forhindre udtørring påsmøres salve/vaseline i ansigtet, indtil der er vokset ny hud frem, det tager seks til ni dage. De første dage efter behandlingen er det normalt, at der kommer tynd let gullig sivning fra området.

Når der efter 7-9 dage er kommet ny hud, vil huden føles tør og sart, og det er vigtigt at bruge fugtighedscreme til beskyttelse af den nye hud.

6. Får huden sin normale farve igen?

Når huden er helet, er den i begyndelsen tynd, og underhuden har meget travlt med at danne ny kollagen og glycosaminer, denne aktivitet kræver en god blodforsyning til huden, og derfor er huden rød. Jo dybere en behandling, desto rødere bliver huden, og rødmen aftager i løbet af nogle måneder

7. Hvornår kan jeg gå på arbejde igen?

Når sårene er helet op (7-9 dage) kan man gå på arbejde igen, men de fleste foretrækker at holde ferie i ca. 14 dage efter en laserbehandling. Rødmen af huden kan dækkes rimeligt af en god foundation (grøn) og man bærer så sin normale make-up oven på.

8. Hvor hurtigt kan jeg se resultatet?

Under laserbehandlingen kan man se, hvordan rynkerne forsvinder og huden strammes op. Og så lang tid huden er rød, så lang tid foregår der også en genopbygning af underhuden. Den største forandring sker i løbet af de første uger, men det nye kollagen og glycosaminerne dannes helt op til tre til seks måneder efter behandlingen.

9. Hvor lang tid holder behandlingen?

Vi ældes med forskellig hastighed, men de fleste vil opnå en forbedring i deres hud, så den bliver 5 til 10 år yngre at se på. Hvis man passer på sin hud, dvs. er påholdende med sol og tobak, vil virkningen holde i mange år.

10. Kan jeg blive solbrændt igen?

Visse typer peeling (Phenol peeling) samt dybe hudslibninger kan pigmenteringen i huden formindskes, og det betyde, at huden ikke tager så godt imod solen.
Ved laserbehandling ændres de pigmentproducerende celler normalt ikke, og efter 3 til 6 måneder kan man blive normal brun igen.
Jo dybere rynker man har, desto kraftigere en laserbehandling er nødvendig, for at få et godt resultat, og jo større er risikoen for komplikationer.  (Ar og formindsket pigmentdannelse (hypopigmentering) efter operationen.)

11. Kan der opstå problemer efter en laserbehandling?

Laserbehandling er en højteknologisk sikker behandling, men den hyppigste komplikation er betændelse i huden under ophelingen. Derfor får alle patienter antibiotika samt piller for at undgå forkølelsessår, idet en betændelse kan betyde, at der kommer ar på¨huden.
Nogle patienters hud (oftest mørkhudede) reagerer på laserbehandling med ujævn brunlig pigmentering (hyperpigmentering), dette er ofte et forbigående problem og behandles med en specialcreme.
Hvis man har meget dybe rynker i huden, og det derfor er nødvendigt at behandle aggressivt for at mildne rynkerne, kan det sker, at pigmentcellerne dybt i huden permanent mister deres evne til at producerer normal pigment, det medfører at man bliver permanent lysere i huden. (hypopigmentering).  
Generelt gælder, at huden altid bliver en smule lysere efter en laserbehandling, fordi solskaderne (pigmentpletterne) forsvinder.   

12. Kan laser fjerne alle rynker og acnear?

Små rynker vil oftest helt forsvinde, store dybe rynker bliver mindre, og acnear vil blive glattere, men al behandling er et spørgsmål om balance, jo dybere en behandling man udfører, desto større er risikoen for komplikationer.Har du spørgsmål angående operationen eller ønsker at bestillle tid til konsultation/operation, er du velkommen til at ringe til klinikken på telefon 86 27 60 88.

Vi har prøvet på at give svar på så mange spørgsmål som muligt. Har du alligevel et spørgsmål angående operation, så mail på info@danclinic.dk