Kvinder spørger om brystforstørrende operation!


Fagmanden og kvinderne

Når jeg som læge skal fortælle om brystforstørrende operationer, er mit udgangspunkt nødvendigvis, at jeg som fagmand (læge og mand) skal forsøge at forklare evt. kommende patienter (kvinder), hvad det indebærer at få "større bryster".

Det kan lyde som en umulig opgave

Selvfølgelig kan jeg fortælle om det rent operationstekniske, men når det kommer til emner som: Hvordan føles det. Kan man vænne sig til de nye bryster. Kommer det til at betyde noget for min "kvindelighed" osv. Så må jeg træde et skridt tilbage, og nøjes med at videregive de oplysninger, jeg har fået af andre kvinder.

Man får den bedste forklaring, når man spørger

Vi lever i en IT (informations teknologisk) tidsalder, og internettet har gjort det meget lettere at få svar på mange spørgsmål. Mange kvinder, der undersøger mulighederne for brystforstørrende operation er meget vidende, og gør et stort arbejde for at skaffe sig alle de oplysninger der skal til, for at de kan træffe det for dem rigtigste valg om implantat type, operationsmetode, klinik/læge osv.

"Som man spørger får man svar"

Dan Clinic har været på internettet i seks år og ca. 50000 har besøgt siderne. Mange kvinder har sendt E-mail med spørgsmål, som de ikke synes jeg har besvaret godt nok eller grundigt nok på websiderne. Og jeg har forsøgt at svare hver enkelt så godt jeg kunne. Ofte går spørgsmålene igen, og derfor publicerer jeg nu nogle af de spørgsmål og svar som har almen interesse.

1. Kan man mærke, at brystet ikke er ægte?

Jeg er en pige på 29, som overvejer at få lavet en brystforstørrende operation. Men noget jeg har gået og tænkt over er .... vil en mand kunne mærke på de opererede bryster, at de ikke er ægte? Jeg mener, kan man mærke ved at kramme brystet, at der er indlagt et implantat??
Søs


Det kommer an på hvor "følsom" han er! Når en mand nusser et bryst, glider hånden blidt hen over huden, og så kan han ikke mærke implantatet, der ligger:

1. under huden
2. under hudens fedtvæv
3. under kirtelvævet
4. under din brystmusklen

Men der er jo forskel på, hvor meget fedtvæv og brystvæv kvinder har. Hvis du er ekstrem tynd og ikke har ret meget kirtelvæv, så er implantatet selvfølgelig tættere på huden og dermed nemmere at mærke. Mvh. Jan Sæther

2. Hvor længe holder et implantat?

Hejsa !
Jeg har tidligere fået tilsendt materiale omkring dette! Hvilket jeg lige må tilføje var meget godt, da det var mere dybdegående end noget andet, jeg har modtaget. Under holdbarhed af implantatet står der, at saltvands implantater ikke skal skiftes så ofte som silikoneimplantater! Hvordan kan dette være, og hvad er ca. holdbarheden for et saltvandsimplantat?
Pernille


Alle implantater går i stykker på et tidspunkt, men når et saltvandsimplantat går i stykker, så løber saltvanden ud i kroppen, og du tisser saltvandet ud. Det sker der ikke noget ved!
Når et silikoneimplantat går i stykker, vil silikonen langsomt blive optaget i kroppen, men du kan ikke udskille silikone, dvs. det bliver i din krop resten af livet. Derfor anbefaler man at tage silikoneimplantatet ud, inden det går i stykker. Store undersøgelser har vist, at efter 10 år begynder mange implantater at lække, så derfor anbefaler man at skifte implantatet inden det er 10 år gammelt. Gå ud fra at et implantat (både saltvand og silikoneimplantater) holder i gennemsnit 10-15 år, men du skal ikke skifte et saltvandsimplantatet ud, før det går i stykker, og det vil ofte vare mere end ti år.

3. Hvor stærkt er et implantat?

I skriver også, at et implantat blev testet under en tv optagelse, men I nævner egentlig ikke rigtig noget om - der kan gå hul på implantatet - af andre grunde end ælde... Er der nogle særlige risiko ved f.eks. ved fald, flyvning, styrketræning, overbelastning.
Pernille


Man ved ikke præcist, hvorfor implantater går i stykker. Men nyere undersøgelser tyder på, at der sker nogle kemiske reaktioner mellem syre i kroppen og implantatet, som med tiden gør den ydre silikonemembranen rundt om implantatet svag. Man har også talt om, at hvis silikonemembranen rundt om implantatet folder, så slides membranen hurtigere i stykker, og man har også vurderet, at saltvandet inde i saltvandsimplantatet "slider" på membranen, når vandet bevæger sig.

Generelt vil jeg sige, at der ikke er nogle problemer med, at implantatet går i stykker ved flyvning, styrketræning osv. Ved fald, trafikulykker og lignende kommer det selvfølgelig an på, hvor voldsom presset på implantatet er, og hvor gammelt det er, sådan at forstå, at jo ældre (jo mere slidt) implantatet er, desto større chance er der for at det går i stykker.

4. Skvulper saltvandsimplantater?

I skriver også at I anbefaler saltvand pga. holdbarhed, følelse, at de ikke virker helt så kolde som silikonen. Men jeg har fået at vide at saltvandsimplantater "skvulper" og ikke virker helt så naturlige, som hvis man har et silikone implantat. Er dette korrekt?
Pernille


Nej, saltvand skvulper ikke, der er kun saltvand i implantatet! Hvis noget skal kunne skvulpe, er det nødvendigt, der også er luft! Det er en tåbelig smartdum bemærkning fra en journalist for 5 år siden, og myten er åbenbart meget sejlivet. Det er rigtigt, at silikoneimplantater er blødere end saltvand, men når den ligger inde bag dit brystvæv, og bag din brystmuskel, er der næsten ikke nogen forskel at mærke.

5. Kan man blive syg af silikone?

Mange andre kirurger anbefaler stadig silikonen og siger at alt tvivl m.h.t. kræft og gigtsygdomme m.m. er afklaret, og der aldrig er videnskabeligt bevist nogen sammenhæng mellem silikone og disse sygdomme... Er dette også gældende for saltvand?
Pernille


Siden 1991 har silikoneimplantater ikke været tilladt at bruge i USA og Canada. Der er lavet store undersøgelser, og man har ikke fundet nogen tydelig sammenhæng mellem silikoneimplantater og sygdomme. Men USA og Canada har stadig ikke tilladt, at man bruger silikoneimplantater.
Ingen læger benægter, at silikone kan give problemer. Og jeg er sikker på, at alle plastikkirurgiske afdelinger i Danmark har måtte fjerne knuder, der er opstået, fordi silikoneimplantater er gået i stykker, den flydende silikone er vandret ud i brystet, og op i armhulen osv. Fri silikone bliver indkapslet i arvæv og danner knuder. Knuder kvinderne ikke kan skelne fra kræftknuder, og som man ofte vælger at fjerne operativt.
Saltvandsimplantater har aldrig været under mistanke for at kunne fremkalde sygdomme! Det er den flydende silikone inde i silikoneimplantaterne, man er mistænkelig overfor, ikke silikonemembranen rundt om implantatet. På den anden side så er jeg lidt betænkelig, hvis en læge skråsikkert påstår, at silikone ikke kan give nogle former for sygdomme, bed om det skriftligt, inden du lader dig opererer!
Jeg tror, det handler meget om følelser. Nogle mennesker synes ikke om tanken om, at få et fremmed stof ind i kroppen, og hvis de kan vælge, vil de helst have noget, som man let kan få ud igen!

6. Hvordan bestiller jeg en operation?

Men under alle omstændigheder er jeg nu forholdsvis sikker i min sag og har taget en beslutning. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår der tidligst er mulighed for en konsultation og herefter operation.
Pernille


Det er nemmest at du ringer til klinikken, Tlf.: 86 27 60 88 mellem kl. 9 og 15, så kan du aftale en tid, der passer dig.

7. Hvorfor er Dan Clinic det eneste sted i Danmark, der opererer gennem armhulen?

Hej Jan,
Efter en god lang ferie har jeg besluttet mig for, at jeg vil have foretaget operationen. Jeg er dog stadig i tvivl om, hvorvidt det skal være med silikone eller saltvand, og især hvorvidt det skal være via armhulen eller ved et snit i kanten af brystet. Kan du oplyse mig om, hvorfor I (så vidt jeg ved) er de eneste, der foretager operationen via armhulen (kan du noget alle andre ikke kan, eller hvori ligger forskellen)?
Tina


Jeg var i Tyskland for mere end 15 år siden, for at lære at indsætte implantater gennem armhulen. Siden har jeg videreudviklet teknikken, så jeg nu rejser rundt i verden og underviser andre kirurger. Men jeg inviterer ikke danske kirurger til at komme og lære, hvordan man gør (Vi er jo konkurrenter).

Brystforstørrende operation gennem armhulen udføres af mange kirurger i udlandet. Det er en kirurgisk set meget smuk operation, med meget mindre blødning, færre tilfælde af betændelse og sjældnere forekomst af føleforstyrrelser på brystet. Man har kun få gener i armhulen og oftest også færre smerter i brystet, end ved operation foretaget gennem kanten af brystvorten eller under brystet. Jeg har snart opereret 1000 kvinder gennem armhulen, og jeg mener, at med denne teknik og ved endoskopi (kikkertundersøgelse), kan jeg give mine patienter flottere bryster end ved nogle af de andre metoder.

Jeg foretrækker ikke at placere arret på brystet, fordi ar aldrig forsvinder, og brystet er oven i købet det område på kroppen, hvor forholdsvis mange mennesker danner grimme ar. (Prøv at se hvilke mærkelige stillinger side 9 pigerne står i, for at skjule deres ar på brystet!)
Jan Sæther

8. Bliver jeg glad for og stolt over mine "nye" bryster?

Hej Jan,
Jeg kender ingen, der har fået foretaget en brystoperation, men ved intens søgning på Internettet har jeg fundet flere, der har fået et godt resultat, og din klinik er blevet rost til skyerne af mange. Jeg har lidt på hjertet, som jeg gerne vil høre dine kommentarer til, hvis dette vel at mærke er noget, du gør.

Det er naturligvis en subjektiv vurdering, om man tør løbe de risici, der er forbundet med en operation. Min største bekymring er, hvorvidt jeg vil kunne være rigtig glad for og stolt over mine bryster, når de ikke er "ægte". Nogle dage overvejer jeg, hvorvidt jeg burde bruge pengene på en psykolog i stedet! Har du mødt andre med dette forbehold? Hvordan har de taklet det? Hvordan havde de det efter operationen?
Tina


Hej Tina!
Ofte føler vi, at vores situation er helt "enestående". Men virkeligheden er næsten altid, at der er mange, andre der har det lige som en selv! Usikkerheden om hvordan det vil være at få "nye" bryster", tror jeg alle kvinder har inden operationen. Og efter operationen vågner du op og synes, dine bryster er "blevet frygtelig store" og "alle må kunne se det". I løbet af 3-4 uger vænner du dig til dine nye "fortrin", og de fleste kvinder synes efter et halvt år, at "brystet godt kunne have været større". Det er nemt at vænne sig til noget godt, og næsten alle pigerne vænner sig så meget til deres bryster, at de næsten synes de "altid har set sådan ud". Jeg har personlig haft 4 patienter, der efter grundig overvejelse i løbet af et par måneder til et par år ikke synes "det var dem med større bryster". Det vil sige lidt mere end 5 promille har ønsket af få fjernet implantaterne igen.

9. Kan jeg selv bestemme størrelsen af implantaterne?

I fotogalleriet på jeres hjemmeside er der ikke én, der har fået indlagt mindre end 300 ml. Jeg kunne dog forestille mig, at jeg ville have det bedst med en mindre portion (jeg er 164 cm og vejer ca. 53 kg - for 1 år siden vejede jeg 48 kg, og jeg vil gætte på at 3-4 kg af min vægtforøgelse skyldes muskler og ikke fedt). Jeg er altså rimelig tynd og man kan se mine ribben, når jeg står afslappet, hvorfor jeg ikke ønsker en kæmpebarm (300 ml. ser stort ud for mig), men snarere en barm der passer til resten af mig. Men er operationen ikke umagen værd, hvis man ønsker under de 300 ml.?

Du kan få implantater fra 100 ml og op til 750 ml. Men for de fleste vil 300 - 375 ml se pænest ud. Mange forhold gør sig glædende, når man skal finde den rigtige størrelse. Prøv at kigge på siden brystimplantat størrelse når du skal vælge, og ved konsultationen kan jeg også vejlede dig, men husk: Det er dig der betaler, og dig der skal gå med implantaterne, derfor er det også dig, der bestemmer størrelsen.

10. Bliver man nægtet behandling på de offentlige sygehuse, hvis man har implantater?

Og en sidste overvejelse for denne gang: Hvis der, f.eks. ved en bilulykke, går hul på implantaterne eller sker noget andet, der kræver operation, bliver man så nægtet behandling på et offentligt sygehus?

Bliver du syg af den ene eller anden grund, har du ret til at blive behandlet på de almindelige sygehuse. Er det nødvendigt at fjerne et implantat pga. sygdom, kan du altid få hjælp på sygehuset. Men i dag er holdningen, at man ikke på det offentliges regning kan få indsat nye implantater. (Det regnes for kosmetisk behandling, og derfor skal man selv betale.

11. Hvad hvis man ikke har råd til nye implantater om 10 år?

Og hvad sker der, hvis man om 10 år (eller mere), når implantatet skal skiftes (jeg ved godt saltvandsimplantater først skal skiftes, når der går hul på dem. Men man anbefaler at skifte silikoneimplantater inden der er gået 10 år) og man til den tid er blevet gjort arveløs af sin onkel, har mistet sit job og alverdens andre ulykker er væltet ned over én, og man derfor ikke kan betale for operation på et privathospital?

Så har du et problem! Heldigvis er der garanti på saltvandsimplantaterne fra Mentor, så du får et nyt implantat fra fabrikken, når det går i stykker, men du skal selv betale for operationen. Det er nemt at udskifte et saltvandsimplantat der er gået i stykker. Det gøres i lokalbedøvelse gennem armhulen og koster 25 % af prisen på en brystforstørrende operation (9.000 kr.).